Posted in Uncategorized

Do not fear the future

Last week, 5 hari berada di training center. Belajar banyak benda. Kenal ramai senior. Oh well. Ada yang dah nak pencen. Tapi, masih komited untuk pergi ke kursus tu. Woah. I am sooooo impressed! Pokcik dah umur 50++ prepare slide presentation. Perghhhh.. Masih boleh attend full class. Sekali pun tak pernah miss.

On the 5th day, ada presentation. Ada judge untuk menilai setiap orang sama ada lulus atau gagal. Stress oihhhhh. Kalau fail, bazir duit company hantar pergi course ni. Yang paling teruk, kene repeat. Maksudnya perlu attend balik course 5 hari ni. Lepastu, buat semua balik. Errrghhhhhh….

45 minutes presentation! Slide yang dibuat dalam masa sehari. Mana nak prepare slide.. Mana nak prepare nak cakap apa,. 

So, the day before the Finale, i managed to reach home at 7pm. Sampai rumah, I touch up sikit for the lesson plan and prepare for the speech. Cakap sorang-sorang… Nervoussssssssssss!! i dont have much confident to talk in front of people.. Gggrrrr. Bila borak, bukan main kan.. Hmmmm

FEAR has 2 meaning

  1. Forget Everything And Run
  2. Face Everything And Rise

Of course I pilih yang kedua!!!!!! Decision been made..

Before this, pernah attend course Business Presentation Skill. Alhamdulillah.. From there, baru la tak ketaq sangat bila kene cakap kat depan. Banyak tips nak overcome rasa nervous. One…is WELL PREPARED. Bila kita dah cukup sedia, nak cuak apanyer lagik. Dengan izin Allah….boleh deliver dengan baik

Selama ni, kerja dok depan computer je. Lepas ni nak kene mengajar pulak kat training center or bila ada keperluan.. Bila lulus, baru la ada tiket sah nak mengajar staff lain nanti. 

Hmmm…My biggest challenge is the topic itself. It is a very very dry subject!!!!!!!!!!! If i read the document by myself, tak sampai 5 minit boleh tertidur. Arghhh.. How to make people feel interesting to hear till my last sentence??? Oh well, masa course tu, we learned the steps. We need to buy our audience. How to buy them… Terserah the speaker… Nak buat cerita ker… Nak bagi case study ker.. Macam-macam lagik…

I am the second person untuk present. Pagi bila alarm bunyi, takde nak snooze dah. Haha. Hubbybie wish luck for me. “ALL THE BEST”. Before dia cakap, dah tahu apa yang dia nak ucapkan🙂

Alhamdulillah.. I think i delivered the topic quite well.. Tapi, ada jugak yang ada dalam lesson plan tapi i tak buat. Ooooppppppsss.. My timing was 42 minutes. I managed to buy them..locked their interest to hear and pay attention to me..

At the end of the session, lepas semua candidate present, the judges gave our pros and cons (basically OFI – opportunity for improvement).. Soooooooooooooo, now i am waiting for the result. They will send to HR and cc to me. Doa-doa I lulus. Lepas habis exam ACCA, ada lagi exammmmmmmmmmmmmm yang nak kene lulus-lulus ni.

Ujian yang ini, i dah prepare…Tapi, ada ujian yang tak prepare… Bila datang, kene tempuh.. The biggest test yang Allah beri.. 2nd May 2014. Ingat sampai bila-bila. Semoga Allah kuatkan semangat. Ada hikmah atas apa yang berlaku. Allah knows best.. I believe in that!!! Macam-macam yang nak, macam-macam yang dapat. Ada yang tak pernah terfikir nak dapat pun… Allah bagi.. Jadi, bila Allah beri sesuatu, kemudian dia tarik balik… REDHA…. Segala yang ada…bukan milikku… milik Allah… Segala-galanya… Bila kehilangan sesuatu, terdetik, terfikir, recall semua balik.. This is the time yang Allah nak bagi dekat sedekat-dekatnya dengan DIA. Ingat Allah bila senang dan susah. Setiap masa. Semoga diri ini sentiasa tabah untuk menghadapi ujianNYA dan terus dekat denganNYA.. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s