Kat PekanBaru tak banyak Malaysian datang melancong jika dibandingkan dengan Bandung, Jakarta, Bali, Padang, Bukit Tinggi, Medan, dll. Aku takde idea sebab sorang member pun tak pernah ke sana. Jadi, redah ajer.

Mula-mula plan awal, aku nak book kat LaBersa. Tapi, jauh pulak dengan town. Tukar plan, aku book kat Grand Zuri. Sebab utama adalah easy-access dengan Plaza Senapelan. Turun je dari hotel, sebelah Mall, depan pun Mall.

Aku buat arrangement dengan pekerja hotel untuk sewa mobil. Sehari setengah. Bawak jalan-jalan although orang PekanBaru sendiri cakap takde apa yang menarik. Nak jugak jalan-jalan tengok tempat orang.

Apa yang menarik di PekanBaru..

  • Masakan minang kat satu kampung tepi sungai. Aler tak ingat nama restoran tu apa… Supir tu bawak , aku tak fokus sebab lapar :S Harga murah la kalau compare dengan kedai biasa kat town. Sedap pun sedap. Nyaman pun nyaman. Baskers nyanyi lagu Siti Nurhaliza masa kitorang sedang jamu selera. Wohooo.
  • Bakeri best! Satu kedai opposite Ramayana ada jual kek, roti, donut, kuih. Rambang mata. hikhik.
  • Library besar, cantik, bersih. Skema kan jalan-jalan ke library? Hehe.. Budak sekolah kat sana lepak kat library wooo. Macam-macam aktiviti diorang buat.
  • Masjid besarrrrrrrr. Nama pun Masjid Agung. Dalam perkarangan masjid, diorang boleh riadah..jog, siap ada stall jual macam-macam.
  • Shopping kat Plaza SukaRamai. Best tapi panas. :S Kat sini kene tawar. Nasib baik ada ibu! Dia orang sana,  dia la yang buat proses tawar-tawar ni. Nak tahu apa ada kat sana? Telekung, Songkok, Kain, Baju, Jam, Handphone, macam-macam lagi. Aku singgah beberapa kedai jer sebab besar sangat. Puas hati la beli.

Basically, antara tempat yang boleh dilawati di Pekan Baru

Great Mosque and Marhum Bukit Tomb including Marhum Pekan Tomb. Located in the Senapelan area.

Riau Cultural Centre – located in Jalan Diponegoro Pekanbaru.

Danau Buatan Lembah Sari Recreational Park near Rumbai

Alam Mayang recreational park – located in Jalan H. Imam Munandar

Sang Nila Utama Museum- situated in Jalan Jendral Sudirman Pekanbaru

An-Nur Great Mosque in Jalan Jendral Sudirman

Alam Mayang Fishing Garden About 8 km from downtown and located in H. Imam Munandar street

Museum and Cultural Garden of Riau

Lake Limbungan

 

Untuk Shopping pula,

Ramayana dan Plaza Sukaramai

Dekranasda Riau

Pasar Bawah (Bawah Market)

Senapelan Plaza

SKA Mall

Citra Plaza

Ciputra Seraya Mall

 

 

 

Adios!