Posted in Foodylicious

Ketupat nasi vs Ketupat pulut

Tu mak tengah lipat-lipat daun palas. Saja testing. Next raya maybe boleh buat. Aku pun join jugak la kan. Mula-mula tengok, then mak suruh belajar..okayla..aku cuba. Anyam daun palas ni lagi senang dari anyam daun kelapa. Erm..sampai sekarang aku tak reti-reti lagi nak anyam ketupat nasi… Daun2 tu tak lekat kat tangan. Rasanya setiap raya bile mak anyam, aku buat jugak. Tapi tak pernah jadi. Haha. Kali ni cuba benda lain, sep baik menjadi gak.

Yang ni ketupat daun palas. Aku yang buat. Kire okayla kan. In case nak makan ketupat, aku boleh buat. Tapi, lagi senang beli je yang instant. hehe.

Uish..aku baru buat satu, tapi mak, kakak dan abang ikram dah buat banyak. Ye la. Aku boleh plak amik2 gambar ketupat tak siap ni. Macam mana nak cepat siap nyer.

 

Aku suka makan ketupat pulut dengan rendang daging. Layan seh. kalau ketupat nasi, makan dengan kuah kacang. Korang suka makan yang mana? Tapi, elle cakap kalau kat belah2 kelantan, ketupat pulut tu makan macam tu jer sebab dah ada inti/ sambal/ rendang kat dalam. Erm. Ye ek? Tak penah pulak aku cuba. Sama ke rasa dia? Hmmm..

 

Raya kali ni, banyak nye open house. Open department pun banyak jugak. Hari-hari makan macam2. Last weekend, ada 3 open house. Rumah Ezrin, Asma dan Una. Tapi, aku sempat pegi rumah Una jer. Masuk kali ni, dah 2 tahun tak jadi pergi rumah Asma. Next year, rasa-rasanya dia nak ajak aku ker??? Erkk…

 

4 thoughts on “Ketupat nasi vs Ketupat pulut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s