Posted in Working is my hobby

Toll Gate Boy

“Sub-standard equipment that was a waste of taxpayer’s money..”

Muka depan The star on 31/07/2008 (semalam). Aku baru nampak hari ni. Terus grab sebab tajuk nye menarik. Berkenaan dengan cukai. If korang bayar cukai, korang baru ar terasa duit yg korang bayar tu di sia2 kan mcm tu..

Semalam memang tak sempat langsung nak baca paper..Sebab?? Last day for submission (Tax form) kat IRB. Memang nak tercabut rasanye badan2 ni. Kelam kabut. Balik rumah terus rasa macam nak demam.

Yesterday’s journey: (mana aku pegi. aku buat apa/ jumpe sape)

  1. Uptown PJ – Commissioner for Oaths
  2. Kepong – Auditor
  3. Damansara Intan – Client’s Office
  4. PJ Old town – Client’s Office
  5. Kelana Jaya – Office
  6. Sri Petaling – Auditor
  7. Pandan Indah – IRB

Dari pukul 12 sampai kul 6 aku drive. Paling teruk masa kat PJ old town.

Mende paling menggusarkan semalam..Aku x jumpe bangunan Menara Mutiara Majestic. Aku call director tu tanya jalan, tapi……huhu…aku bertambah blur. Dia purely Indian (mmg dari India), so x reti sangat jalan2 ni. Aku tanya signage. Dia soh cari “the tallest building at old town PJ , near MCD and Maybank”. Celah mana aku nak carik. Aku memang dah ada kat PJ old town..Aduuhhh..Maybank ada 2 kat sini. Aku nampak McD. Bangunan tinggi2 bersepah. Xpulak aku nak ukur mana paling tinggi. Bayang Menara tu aku x nampak!!Uwaaa…aku nak cepat nih..Then aku calling2 ar Miss Anne (dia map bergerak utk PJ area)..Rupa2 nya aku kene gi side sebelah lagi after Hospital Assunta. Bukan kat area MPPJ. Baru la aku jumpe………….Fuh, Lega mak.

Mende paling memalukan semalam..aku park keta kat area Damansara Intan..Kejap je la. sebab anta audit report aje. Bile nak bayar parking, cam biasa la… “Nak receipt”…Aku nak claim ar..Aku hulur RM1. Sebab kat situ ada signboard “Setiap satu jam atau sebahagian – RM1″. Betul la kan singgit?? Pastu org yg jaga kaunter tu tanya aku sambil tersenyum ” Nak receipt??????” aku jawab “ye..nak receipt”.. Dia bagi receipt dengan balance. Asal ada balance?? Padan la dia tersengeh kat aku..Sebab parking 2 kupang je. Tu pun nak receipt ker??? Uwaaaaaaa…malu siot…Mana aku tau 2 kupang aje.

Mende paling menceriakan semalam. Ni masa kat toll. Hobi aku ske sakat bermesra dengan org yg jaga tol. Haaa…terikut2 perangai abang yg ku sayangi – Angah…Aku selalu je tegur2 org yg jaga toll..xkesah la laki ke, pompuan ke, muda ke , tua ke, senyum ke, masam ke..semua2 la senang citer. Aku bukan menggedik la..Diorg mesti bosan kan..So, aku menceriakan la suasana. Konon..hehe..Kalau x tegur, aku akan senyum je la..Penat diorg keje. Em.Tapi semalam, x sempat aku nak bukak mulut, abang toll ni dah bagi salam. Tercengang aku sekejap sebab tgk muka dia yg bersemangat dan sangat happy bile tegur aku.

Abg toll : Assalamualaikum adik comey, nak pegi mana ni??

Aku : Waalaikummussalam. Sri Petaling.

Abg toll : Macam mana keje hari ni. Semuanye ok tak??

Aku : Penat sket. (tu je mampu aku cakap. Xleh nak kata apa2 sebab terkesima.tak pernah kot abg toll tanya camni.haha)

Abg toll : Ok. Ni duit baki & receipt. Selamat memandu ye. Bawak kereta elok2 tau!!

Aku : Hanya mampu tersenyum sambil menghulurkan tangan dan mengambil baki & receipt.

Keretaku meluncur laju di LDP.

Merah padam muka. Has (colleague yg best sangat) gelakkan aku macam aper je. Tu la, suka sangat sakat org. Sekarang terkena kat diri sendiri. Kui kui. Tapi aku happy la, time penat2 ada org tegur baik2…

 

 

Ni last time aku kalut

Ni last time jadi runner

Aku xkan dapat pengalaman mcm ni dah.Huhu

2 thoughts on “Toll Gate Boy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s